Abans de res hem de considerar que no es pot entendre el procés cognitiu separat de les emocions (Iacub, 2013).

Cal també saber que l’envelliment és un període, seguint amb l’estipulat en els reptes anteriors i lluny de les discrepàncies i subetapes generalitzades al respecte, que, podem dir que va dels 65/67 (edat de jubilació), en alguns casos abans; fins a la mort;

En aquest punt volem reiterar el criteri de que aquesta etapa comença, en cada individu de forma individual i externa a l’edat cronologica, quan els canvis biològics, associats a l’envelliment, impliquen un augment en la fragilitat i un alt risc de disminució de la capacitat (Triadó et al., 2019).

Per tant, és un període àmpi , on es poden crear grans diferencies o canvis cognitius en molt poc temps, per diferents motius; en el que les circumstàncies, personals o familiars, poden variar molt, fent que els individus tinguin diferències significatives entre ells, i amb si mateixos anteriorment.

Hem de valorar, també, les diferències entre l’edat cronologica (desde que neix), l’edat biològica ( com a envellit el cos més enllà de l’edat cronologica) i l’edat psicologica (l’edat que un creu o sent que té); junt amb: l’estil de vida, l’estatus social, els aspectes de la personalitat, els valors culturals, quins coneixements, carrera professional, trajectòria laboral, característiques socioeconòmiques i generacionals, etc; hi han implicades en cada individu (OMS, 2015).

(Triadó et al., 2019)

Pel que fa als canvis cognitius, primer, hem de diferenciar entre el declivi cognitiu, que fa referència a la disminució en el rendiment cognitiu d’una persona respecte d’ella mateixa anteriorment; i el deteriorament cognitiu que implica una alteració o un conjunt de canvis de diferent grau en les funcions psicològiques.

En el primer cas, son canvis perfectament normals, que tenen origen fisiologic, pero no son patològics; les activitats de la vida quotidiana no es veuen afectades, no hi ha un impacte funcional, la persona pot trigar o necessitar més esforç però arriba a l’objectiu i no es compromet l’autonomia.

En el segon, en canvi, és tot al contrari.

(SENNAF, 2019)

De totes maneres, en general els canvis cognitius acostumen a ser: disminució tant de la velocitat de processament de la informació, com de l’activitat psicomotriu i de la memoria a curt plaç; la dificultat per resoldre problemes més complexos o abstractes; i alteracions neurològiques que afecten, de forma usual, l’habilitat visual-espacial, la intel·ligència, el llenguatge, l’atenció o la memoria.

(Triadó et al., 2019)

Com és evident, tots aquests canvis, generen nombroses dificultats, lentitud a l’hora de processar la informació en una conversa o informació dels mitjans de comunicació, respecte de èpoques anteriors, reducció de la mobilitat a l’hora de caminar o pujar escales, oblits (de noms, direccions, alguns records), però sobretot de cara a entendre, emprar i adaptar-se a l’ús de les noves tecnologies, les modificacions en les mateixes a causa de la seva evolució; i , majoritàriament per a les persones que no hi estan familiaritzades; doncs no ho viurem igual un informàtic de professió que un pagès.

És possible compenssar aquests canvis o pal·liar-los, sí, però, fins a cert punt.

A través de l’estimulació intelectual, de reptes cognitius com activitats diferents, poc automatitzades, canviant el recorregut de les nostres rutes, estimulant-n’hos socialment, participant en activitats, aprenent coses noves, realitzant activitat física, tenint objectius o projectes, i mitjançant tallers d’entrenament cognitiu; podem millorar o mantenir el rendiment; es pot conseguir.

Segons Caro i Sánchez (2005) les relacions interpersonals satisfactòries i l’acompliment o participació en activitats productives com el voluntariat, la cura de persones dependents o la partcipació cívica, son també una eina molt útil per a aquest propòsit.

A més contribueixen a l’envelliment satisfactori, que vindria a ser la capacitat de tenir una implicació activa amb la vida (Rowe y Kahn, 1987). (Triadó et al., 2019)

[En cas cas parlem de persones amb un deteriorament cognitiu extrem ]

Segons Brandtstädter, les persones estem motivades a aconseguir que el nostre autoconcepte, (el que creiem que som), i, el nostre jo ideal, (com ens agradaria ser/les nostres metes); estiguin en consonància.

Quan no és així i la discrepància entre tots dos factors sobrepassa cert nivell, l’autoestima s’en resenteix i usualment és quan s’inicien processos adaptatius que busquen reduir-la.

(Triadó et al., 2019)

En col·laboració amb Greve (1994), van exposar dos tipus d’estratègies o mecanismes:

Quan la persona actua, intencionadament, sobre una situació que no s’ajusta al que desitjaria, (és a dir insatisfactòria), amb l’objectiu d’apropar-se i/o aconseguir, que aquesta, sigui compatible o congruent amb certes metes o preferències personals, aproximant la trajectòria desitjada a la real; s’està emprant una estrategia d’afrontament assimilativa. (Triadó, et al., 2019)

Es poden posar en marxa quan, ens succeeix quelcom, o estem davant d’una situació que ens allunya dels estats o objectius que ens son propis; (Triadó et al., 2019)

  • En el cas de que se’ns consideri molt grans per el nostre aspecte físic, cosa que no ens agrada que passi, podem optar per fer esport, o emprar maquillatge, roba, inclús una intervenció estètica; per aconseguir eliminar o reduir els factors que generen aquesta consideració, i ‘’retornar al nostre estat anterior’’.

O per moviments auto iniciats, que fan que elevem el nostre nivell d’aspiració o ens autoestablim objectius nous, quan alguns ja els hem aconseguit. (Triadó et al., 2019)

  • Quan hem aconseguit que el nostre físic denoti allò que volem; podem sentir que les nostres activitats diàries o el nostre desenvolupament en elles, no hi acaba de correspondre, per tant, podem decidir assistir a tallers d’entrenament cognitiu o fer activitats pròpies de persones més joves.

En canvi, quan davant d’una situació de discrepància, modifiquem les nostres metes, canviant la nostre trajectoria evolutiva desitjada, amb l’objectiu que s’adapti a la real; estem emprant una estrategia d’afrontament acomodativa. (Triadó et al., 2019)

Es pot posar en marxa a través de reduir el nostre nivell d’aspiració;(Triadó et al., 2019)

  • En cas que, a aquesta edat, seguim estudiant una carrera per evitar conseqüències cognitives negatives associades a l’envelliment, i veiem que no podem seguir el ritme de treball, podem optar per reduir la quantitat d’assignatures.

O abandonant unes metes i establir-ne d’altres més accessibles;(Triadó et al., 2019)

  • En cas que vulguem conservar la casa (gegant) que hem tingut sempre, mantenir-la, netejar-la, etc; pero ens adonem que ja no ens és possible, podem traslladar-nos a un pis més petit o contractar a algú que faci els manteniments i la neteja per nosaltres; o totes dues coses.

La clara diferència entre les dues és que la primera manté les metes i/o compromisos i realitza de forma intencionada accions per modificar la situació que impedeix acomplir-les; i en el segon cas el que s’ajusta son les preferències i metes, perquè s’aproximin a la situació.

Considero que, en tots els casos, mitjançant les estratègies que hem anomenat, es pot o no aconseguir evitar atribuir-se algunes conseqüències i significats associats a l’envelliment, en el sentit de:

  • Si la persona que executa aquestes estratègies, les formula de manera coherent, tenint en compte els recursos i opcions disponibles, i, de forma correcte i viable; és a dir, si tenen sentit i possibilitats de complir-se. Per exemple; no es pot voler tornar en el temps.
  • En cas que la persona hi cregui, és a dir, si una persona creu que faci el que faci no funcionarà, evidentment no ho aconseguirà, almenys no des d’una estratègia en la que no confía.
  • I, si la persona és capaç de modificar o cambiar les estratègies, si considera que no està siguen útil o no aconsegueix el que es proposa; en comptes d’obsessionar-se en una manera concreta.

Segons la OMS, quan s’empra l’edat per categoritzar i dividir a les persones a través d’atributs que provoquen mal, desavantatge, injusticia, o que menyscaben la solidaritat intergeneracional, estem davant d’un cas d’edatisme (WHO, 2021).

Segons Butler (1975), l’edatisme és la discriminació per motius d’edat; que inclou totes les acions de discriminació o tracte negatiu respecte d’algú, en qualsevol dels àmbits (Triadó et al., 2019).

En les relacions familiars, el fet de prendre decisions per els més adults, com poden ser els pares, quan es considera que son ‘’massa grans’’ per controlar els diners, per prendre decisions per si sols, per sortir de casa (quan sigui possible i segur per a ells, és a dir no hi hagi cap indicador físic o mèdic que ho impedeix ), o per decidir si volen viure en una residencia o a casa seva; quan no hi ha cap motiu (real, de pes o mèdic ) per considerar-ho així, estem davant d’una pràctica edatista.

En l’àmbit laboral, quan es menysprea una persona; se la despedeix per la seva edat; o se la força a jubilar-se/prejubilar-se, quan no hi ha una disminució considerable del seu rendiment; cap motiu real que ho ampari; per motius d’implementació de tecnologies o modificacions (en els protocols, en l’organització o en el desenvolupament de la feina ) que no s’adapten, expliquen o ensenyen al treballador; i, o perquè, es considera ‘’ que ja és massa gran per fer aquella feina ‘’. Estem davant d’una pràctica edatista.

Pel que fa la participació social, quan una persona no pot treure diners del banc per canvis tecnològics en la forma de fer-ho, no se li permet formar part de certes activitats ( com poden ser excursions, concerts, cursos de formació o entrar en una discoteca/bar/pub ); no es té en compte la seva opinió ( quan emet o impulsa una queixa social o en un ajuntament que faci consulta ciutadana per qualsevol motiu); se la tracta de manera condescendent o diferent en un espai públic o un negoci; o no se li permet, per llei, conduir ( sense que hi hagi cap indicador de que no pot ser així); tot per motius d’edat. Estem davant de pràctiques edatistes.

No penso que l’envelliment sigui, en cap cas, únicament un seguit de pèrdues i declivis en tots els aspectes de la persona; com hem vist al llarg dels materials de l’assignatura, aquesta consideració és una simplificació i una reproducció dels estereotips que s’han mantingut històricament, inclus i sobretot en la tradició cientifica.

Molts autorns com Shaide, Nesselroade, Baltes i Thomae, entre altres; ja expossaven que el concepte clàssic del que és el desenvolupament i si és present o no en l’envelliment, és un error; pel que van proposar entendre la vida en el seu conjunt com a una unitat d’anàlisi sense considerar unes edats per damunt d’altres; on la meta és aconseguir coneixements sobre els principis generals del desenvolupament vital, i el grau i condicions de la modificabilitat i plasticitat individual en aquest procés ( Batles, 1987) (Triadó et al., 2019).

Mitjançant la redefinició del concepte a través de quatre característiques concretes:

  • Com afecten els canvis a les diferents dimensions de l’ésser humà (Multidimensionalitat);
  • Valorar les diferències individuals fruit de l’adaptació a les condicions particulars de cada individu;
  • La idea de que el desenvolupament és el conjunt de pèrdues i ganàncies en qualsevol punt del cicle vital (Co-ocurrencia); i
  • Valorar tots els factors implicats en el desenvolupament, tant els biològics com els ambientals, culturals o socials (Batles, 1987);

Aconsegueixen fer una proposta inclusiva del concepte.

Amb tot això, podem dir que el desenvolupament en si, és una seqüència d’etapes qualitativament diferents entre elles, que suposen el guany o pèrdua de competències (Triadó et al., 2019); per tant, en aquest sentit, l’envelliment és una etapa de desenvolupament, de fet és l’última etapa del desenvolupament humà.

A més, hi ha aspectes de les persones que milloren en aquesta etapa, encara que marcada per canvis que acostumen a ser ‘’negatius’’ o degeneratius per motius, entre altres, purament biologics; el fet de tenir més temps o tot el temps per poder aprendre, viatjar, gaudir de la familia o participar en activitats cíviques o productives, generen un benestar, una millora o inclús un aprenentatge en la vida de l’individu, cosa que en cap cas ens pot fer entendre que és una etapa on únicament es donen un seguit de pèrdues i declivis.

 

Ante todo debemos considerar que no se puede entender el proceso cognitivo separado de las emociones (Iacub, 2013).

Es necesario también saber que el envejecimiento es un período, siguiendo con lo estipulado en los retos anteriores y lejos de las discrepancias y subetapas generalizadas al respecto, que, podemos decir que va de los 65/67 (edad de jubilación), en algunos casos antes; hasta la muerte;

En este punto queremos reiterar el criterio de que esta etapa comienza, en cada individuo de forma individual y externa a la edad cronológica, cuando los cambios biológicos, asociados al envejecimiento, implican un aumento en la fragilidad y un alto riesgo de disminución de la capacidad (Triadó et al., 2019).

Por tanto, es un período amplio, donde se pueden crear grandes diferencias o cambios cognitivos en muy poco tiempo, por diferentes motivos; en lo que las circunstancias, personales o familiares, pueden variar mucho, haciendo que los individuos tengan diferencias significativas entre ellos, y consigo mismos anteriormente.

Debemos valorar, también, las diferencias entre la edad cronológica (desde que nace), la edad biológica (como envejecido el cuerpo más allá de la edad cronológica) y la edad psicológica (la edad que uno cree o siente que tiene); junto con: el estilo de vida, el estatus social, los aspectos de la personalidad, los valores culturales, qué conocimientos, carrera profesional, trayectoria laboral, características socioeconómicas y generacionales, etc; están implicadas en cada individuo (OMS, 2015).

(Triadó et al., 2019)

En cuanto a los cambios cognitivos, primero debemos diferenciar entre el declive cognitivo, que hace referencia a la disminución en el rendimiento cognitivo de una persona respecto de sí misma anteriormente; y el deterioro cognitivo que implica una alteración o un conjunto de cambios de distinto grado en las funciones psicológicas.

En el primer caso, son cambios perfectamente normales, que tienen origen fisiológico, pero no son patológicos; las actividades de la vida cotidiana no se ven afectadas, no existe un impacto funcional, la persona puede tardar o necesitar más esfuerzo pero llega al objetivo y no se compromete la autonomía.

En el segundo, sin embargo, es todo lo contrario.

(SENNAF, 2019)

De todas formas, en general los cambios cognitivos suelen ser: disminución tanto de la velocidad de procesamiento de la información, como de la actividad psicomotriz y de la memoria a corto plazo; la dificultad para resolver problemas más complejos o abstractos; y alteraciones neurológicas que afectan, de forma usual, a la habilidad visual-espacial, la inteligencia, el lenguaje, la atención o la memoria.

(Triadó et al., 2019)

Como es evidente, todos estos cambios, generan numerosas dificultades, lentitud a la hora de procesar la información en una conversación o información de los medios de comunicación, respecto a épocas anteriores, reducción de la movilidad a la hora de caminar o subir escaleras, olvidos (de nombres, direcciones, algunos recuerdos), pero sobre todo de cara a entender, emplear y adaptarse al uso de las nuevas tecnologías, las modificaciones en las mismas debido a su evolución; y , mayoritariamente para las personas que no están familiarizadas; pues no lo viviremos igual un informático de profesión que un campesino.

Es posible compensar o paliar estos cambios, sí, sin embargo, hasta cierto punto.

A través de la estimulación intelectual, de retos cognitivos como actividades diferentes, poco automatizadas, cambiando el recorrido de nuestras rutas, estimulando socialmente, participando en actividades, aprendiendo cosas nuevas, realizando actividad física, teniendo objetivos o proyectos, y mediante talleres de entrenamiento cognitivo; podemos mejorar o mantener el rendimiento; se puede conseguir.

Según Caro y Sánchez (2005) las relaciones interpersonales satisfactorias y el desempeño o participación en actividades productivas como el voluntariado, el cuidado de personas dependientes o la participación cívica, son también una herramienta muy útil para este propósito.

Además, contribuyen al envejecimiento satisfactorio, que vendría a ser la capacidad de tener una implicación activa con la vida (Rowe y Kahn, 1987). (Triadó et al., 2019)

[En caso caso hablamos de personas con un deterioro cognitivo extremo ]

Según Brandtstädter, las personas estamos motivadas a conseguir que nuestro autoconcepto, (lo que creemos que somos), y, nuestro yo ideal, (cómo nos gustaría ser/nuestras metas); estén en consonancia.

Cuando no es así y la discrepancia entre ambos factores sobrepasa cierto nivel, la autoestima se resiente y usualmente es cuando se inician procesos adaptativos que buscan reducirla.

(Triadó et al., 2019)

En colaboración con Greve (1994), expusieron dos tipos de estrategias o mecanismos:

Cuando la persona actúa, intencionadamente, sobre una situación que no se ajusta a lo que desearía, (es decir insatisfactoria), con el objetivo de acercarse y/o conseguir, que ésta, sea compatible o congruente con ciertas metas o preferencias personales, aproximando la trayectoria deseada a la real; se está empleando una estrategia de afrontamiento

asimilativa. (Triadó, et al., 2019)

Se pueden poner en marcha cuando, nos sucede algo, o estamos ante una situación que nos aleja de los estados u objetivos que nos son propios; (Triadó et al., 2019)

En el caso de que se nos considere muy grandes por nuestro aspecto físico, algo que no nos gusta que ocurra, podemos optar por hacer deporte, o utilizar maquillaje, ropa, incluso una intervención estética; para conseguir eliminar o reducir los factores que generan esta consideración, y »devolver a nuestro estado anterior».
O por movimientos auto iniciados, que hacen que elevamos nuestro nivel de aspiración o nos autoestablecemos nuevos objetivos, cuando algunos ya los hemos conseguido. (Triadó et al., 2019)

Cuando hemos conseguido que nuestro físico denote lo que queremos; podemos sentir que nuestras actividades diarias o nuestro desarrollo en ellas, no acaba de corresponder, por tanto, podemos decidir asistir a talleres de entrenamiento cognitivo o realizar actividades propias de personas más jóvenes.
En cambio, cuando frente a una situación de discrepancia, modificamos nuestras metas, cambiando nuestra trayectoria evolutiva deseada, con el objetivo de que se adapte a la real; estamos empleando una estrategia de afrontamiento acomodativa. (Triadó et al., 2019)

Se puede poner en marcha a través de reducir nuestro nivel de aspiración; (Triadó et al., 2019)

En caso de que, a esta edad, sigamos estudiando una carrera para evitar consecuencias cognitivas negativas asociadas al envejecimiento, y vemos que no podemos seguir el ritmo de trabajo, podemos optar por reducir la cantidad de asignaturas.
O abandonando unas metas y establecer otras más accesibles; (Triadó et al., 2019)

En caso de que queramos conservar la casa (gigante) que hemos tenido siempre, mantenerla, limpiarla, etc; pero nos damos cuenta de que ya no es posible, podemos trasladarnos a un piso más pequeño o contratar a alguien que haga los mantenimientos y la limpieza por nosotros; o ambas cosas.
La clara diferencia entre ambas es que la primera mantiene las metas y/o compromisos y realiza de forma intencionada acciones para modificar la situación que impide cumplirlas; y en el segundo caso lo que se ajusta son las preferencias y metas, para que se aproximen a la situación.

Considero que, en todos los casos, mediante las estrategias que hemos nombrado, se puede o no conseguir evitar atribuirse algunas consecuencias y significados asociados al envejecimiento, en el sentido de:

Si la persona que ejecuta estas estrategias, las formula de forma coherente, teniendo en cuenta los recursos y opciones disponibles, y, de forma correcta y viable; esto es, si tienen sentido y posibilidades de cumplirse. Por ejemplo; no se puede querer regresar en el tiempo.
En caso de que la persona crea, es decir, si una persona cree que haga lo que haga no funcionará, evidentemente no lo conseguirá, al menos no desde una estrategia en la que no confía.
Y, si la persona es capaz de modificar o cambiar las estrategias, si considera que no está sea útil o no consigue lo que se propone; en vez de obsesionarse en una forma concreta.
Según la OMS, cuando se emplea la edad para categorizar y dividir a las personas a través de atributos que provocan daño, desventaja, injusticia, o que menoscaban la solidaridad intergeneracional, estamos ante un caso de edadismo (WHO, 2021).

Según Butler (1975), el edadismo es la discriminación por motivos de edad; que incluye todas las acciones de discriminación o trato negativo respecto a alguien, en cualquiera de los ámbitos (Triadó et al., 2019).

En las relaciones familiares, tomar decisiones para los más adultos, como pueden ser los padres, cuando se considera que son »demasiado grandes» para controlar el dinero, para tomar decisiones por sí solos, para salir de casa (cuando sea ​​posible y seguro para ellos, es decir no haya ningún indicador físico o médico que lo impide), o para decidir si quieren vivir en una residencia o en su casa; cuando no hay ningún motivo (real, de peso o médico) por considerarlo así, estamos ante una práctica edadista.

En el ámbito laboral, cuando se desprecia a una persona; se la despide por su edad; o se la fuerza a jubilarse/prejubilarse, cuando no existe una disminución considerable de su rendimiento; ningún motivo real que lo ampare; por motivos de implementación de tecnologías o modificaciones (en los protocolos, en la organización o en el desarrollo del trabajo) que no se adaptan, explican o enseñan al trabajador; y, o porque, se considera » que ya es demasiado grande para hacer ese trabajo ». Estamos frente a una práctica edadista.

En cuanto a la participación social, cuando una persona no puede sacar dinero del banco por cambios tecnológicos en la forma de hacerlo, no se le permite formar parte de ciertas actividades (como pueden ser excursiones, conciertos, cursos de formación o entrar en una discoteca/bar/pub); no se tiene en cuenta su opinión (cuando emite o impulsa una queja social o en un ayuntamiento que haga consulta ciudadana por cualquier motivo); se la trata de forma condescendiente o diferente en un espacio público o un

negocio; o no se le permite, por ley, conducir (sin que haya ningún indicador de que no puede ser así); todo por motivos de edad. Estamos frente a prácticas edadistas.

No pienso que el envejecimiento sea, en ningún caso, únicamente una serie de pérdidas y declives en todos los aspectos de la persona; como hemos visto a lo largo de los materiales de la asignatura, esta consideración es una simplificación y reproducción de los estereotipos que se han mantenido históricamente, incluso y sobre todo en la tradición científica.

Muchos autores como Shaide, Nesselroade, Baltes y Thomae, entre otros; ya exponían que el concepto clásico de lo que es el desarrollo y si está presente o no en el envejecimiento, es un error; por lo que propusieron entender la vida en su conjunto como una unidad de análisis sin considerar unas edades por encima de otras; donde la meta es conseguir conocimientos sobre los principios generales del desarrollo vital, y el grado y condiciones de la modificabilidad y plasticidad individual en este proceso ( Batles, 1987) (Triadó et al., 2019).

Mediante la redefinición del concepto a través de cuatro características concretas:

Cómo afectan los cambios a las diferentes dimensiones del ser humano (Multidimensionalidad);
Valorar las diferencias individuales fruto de su adaptación a las condiciones particulares de cada individuo;
La idea de que el desarrollo es el conjunto de pérdidas y ganancias en cualquier punto del ciclo vital (Co-ocurrencia); y
Valorar todos los factores implicados en el desarrollo, tanto biológicos como ambientales, culturales o sociales (Batles, 1987);
Consiguen realizar una propuesta inclusiva del concepto.

Con todo esto, podemos decir que el desarrollo en sí, es una secuencia de etapas cualitativamente distintas entre sí, que suponen la ganancia o pérdida de competencias (Triadó et al., 2019); por tanto, en este sentido, el envejecimiento es una etapa de desarrollo, de hecho es la última etapa del desarrollo humano.

Además, hay aspectos de las personas que mejoran en esta etapa, aunque marcada por cambios que suelen ser negativos o degenerativos por motivos, entre otros, puramente biológicos; el hecho de tener más tiempo o todo el tiempo para poder aprender, viajar, disfrutar de la familia o participar en actividades cívicas o productivas, generan un bienestar, una mejora o incluso un aprendizaje en la vida del individuo, cosa que en ninguna caso puede hacernos entender que es una etapa donde únicamente se dan una serie de pérdidas y declives.

CONTÁCTANOS